Vofatec Procesinstallaties B.V.
Gespecialiseerd in lastechniek

Het lasproces is een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden aan een procesinstallatie. Ook het fitten valt hieronder. Lassen is een kostbare bewerking waarbij de kwaliteit tot in detail bewaakt moet worden. Vofatec doet dit op verschillende manieren. Wij hebben lassers in dienst die gecertificeerd zijn volgens ISO 9606 en ASME.  Onze lassers werken volgens gekwalificeerde lasmethodes volgens ISO 15614-1:2017 level 2 en ze hebben de beschikking over moderne lasmachines. Daarnaast is er een systeem van lascoördinatie ingericht volgens ISO 14731 met een International Welding Engineer (IWE) als lascoördinator.

De lasprocessen die Vofatec toepast in de productie zijn het TIG-lassen, het MAG-lassen, het STT-lassen en het orbitaal lassen

Lassen van roestvast staal

Roestvast staal wordt ook wel aangeduid met de onjuiste term 'roestvrij staal' of afgekort rvs.Het lassen van roestvast staal of hoger gelegeerde materialen vergt laskennis en ervaring waardoor je kwalitatief verantwoorde lassen krijgt. Een proces dat bij uitstek toegepast kan worden voor procesinstallaties voor voedingsmiddelen of farmaceutische producten is het orbitaallassen. Orbitaallassen is een gemechaniseerd TIG-proces dat heel geschikt is voor hoge kwaliteit lassen in dunne buis. Met dit gemechaniseerde lasproces is een hoge hygiënestandaard en reproductiviteit gewaarborgd.

Bij roestvast staal lassen is het belangrijk om bij het lassen van pijpleidingen ook de achterzijde van de las te schermen met een zogeheten backinggas. Als dit niet gebeurt, kan tijdens het bedrijf zijn van uw procesinstallatie op den duur aantasting optreden vanuit de binnenzijde van de pijpleiding, met lekkages of vervuiling van uw product tot gevolg. Een slecht geproduceerde las kan er vanaf de buitenzijde prima uitzien, maar aan de binnenzijde zijn corrosiebestendigheid totaal hebben verloren. Eventueel kan Vofatec endoscopie toepassen bij het beoordelen van de kwaliteit van de lassen in pijpleidingen. Met behulp van een flexibele glasvezelcamera kunnen we de binnenzijde van de pijpleiding op kwaliteit te beoordelen. U bent altijd van harte welkom om dit proces bij te wonen zodat u zelf de kwaliteit van de lassen kan bekijken. 

Het lassen van kunststoffen

Bij lassen denk je al snel aan metalen maar ook kunststoffen kunnen gelast worden. Wij beschikken over moderne apparatuur waarmee we kunststoffen kunnen spiegellassen en elektromoflassen. 

De lastechniek

Het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001 zegt over lassen dat de resulterende output niet kan worden geverifieerd door aansluitende monitoring of meting. In de praktijk betekent dit dat het lassen van grote invloed is op de fabricagekosten en de kwaliteit van het product. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de lastechniek bij het product. Door bijvoorbeeld het opleiden en certificeren van ons personeel en het implementeren van een laskwaliteitsmanagementsysteem (ISO 3834) wordt de kwaliteit gewaarborgd en kunt u zorgeloos produceren met de installaties van Vofatec. Welke vragen u ook heeft over de lastechniek of installaties, we helpen u graag verder!

Ontwikkelingen in de lastechniek

Dagelijks wordt er gewerkt aan nieuwe materialen, verbeterde lasprocessen en nieuwe lastechnieken. Daarnaast worden de eisen aan het gelaste product steeds strenger. Het antwoord op al deze ontwikkelingen is een goed functionerend laskwaliteitsborgingsysteem, ISO 3834. Maar ook opgeleid personeel is essentieel. We merken dat er door onze afnemers eisen worden gesteld dat de fabrikant aan hun installatie werkt volgens het ISO 3834 laskwaliteitssysteem. En terecht, want het kan u veel onderhoud, storing en reparaties schelen.

Benieuwd naar het laswerk voor uw installatie?
Laat het ons weten. 

Onze recente projecten

Waterbehandeling Skid

Deze skid is gemaakt voor een maritieme toepassing. De installatie is geschikt voor het... lees meer

Vruchtensap overslag

De werkzaamheden voor deze vruchtensapoverslag beslaat o.a. een leidingbrug en het complete ... lees meer

Wilt u weten wat Vofatec voor ú kan
betekenen? Neem contact met ons op:

 

Industrieweg 19a 5158 NJ Heesbeen
+31 (0)416 66 53 62
maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.30 uur
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Administratieve gegevens Productie Acadia
Copyright 2024 Vofatec Procesinstallaties BV