Vofatec Procesinstallaties B.V.
De voordelen van orbitaal lassen

Een voordeel van orbitaallassen is de garantie dat uw installatie goed is gelast. En goed betekent in dit geval dat de las voldoet aan de eisen die gesteld worden in de norm en zijn afgestemd op de toepassing. Werken volgens de normen geeft garantie en zekerheid. Zie hiervoor 'Kwaliteit'. Het levert een betrouwbaar proces op zonder storing of andere ongemakken en zonder kostbaar onderhoud. Het kan  immers voorkomen dat na jaren blijkt dat de lassen gerepareerd moeten worden vanwege een ondeugdelijke uitvoering.

Kenmerken orbitaal lassen

Het orbitaallassen kenmerkt zich door de hoge betrouwbaarheid, reproduceerbaarheid en de constante hoge kwaliteit van de lasverbinding. Daarnaast is de bediening eenvoudig wat eventuele fouten in de productie minimaliseert. Diverse parameters kunnen tijdens het lassen worden geregistreerd waardoor wordt voldaan aan de eis in ISO 3834:  ‘naspeurbaarheid’. 

Het orbitaallassen bij Vofatec is een gemechaniseerd TIG-proces waarbij de wolfraamelektrode 360 graden rond de pijp draait en zeer geschikt is voor hoge kwaliteit lassen in dunne buis. Hiermee is een hoge hygiënestandaard gewaarborgd. 

Vofatec last met een gesloten en open kop

De gesloten kop omsluit de buis volledig en binnen deze laskop speelt het lasproces zich af. De te lassen buizen worden stomp tegen elkaar aangezet, het systeem wordt om de buis geplaatst. Een opgeleide en gecertificeerde bediener zorgt voor de uitvoering van dit gevalideerde lasproces waarbij de programmatuur specifiek wordt ingericht en afgestemd op het werkstuk. Ook hier is maatwerk op basis van ervaring weer van groot belang. De versie van het orbitaallassen met de open kop wordt toegepast bij grotere buisdiameters en wanddiktes. De foto op deze pagina laat dat goed zien. Hierbij wordt wel lastoevoegmateriaal gebruikt. 

Door deze vorm van mechanisering is er een grote reproduceerbaarheid mogelijk en zijn de lassen altijd van dezelfde hoge kwaliteit. Dit betekent een gladdere las met minder risico op verontreiniging. De bedieners van het orbitaallasproces zijn allemaal gecertificeerd volgens  ISO 14732, de norm die het certificeren van bedieners van lasapparatuur beschrijft.

De foto op deze pagina laat een voorbeeld zien van een orbitaalgelaste buis van RVS 316L. De buis heeft een wanddikte van 2 mm en een diameter van 100 mm. Door het lasproces op deze buis af te stemmen is het mogelijk een perfecte en reproduceerbare las neer te leggen.

Meer weten over orbitaal lassen? 
Wij vertellen het u graag!

Onze recente projecten

Waterbehandeling Skid

Deze skid is gemaakt voor een maritieme toepassing. De installatie is geschikt voor het... lees meer

Vruchtensap overslag

De werkzaamheden voor deze vruchtensapoverslag beslaat o.a. een leidingbrug en het complete ... lees meer

Wilt u weten wat Vofatec voor u kan
betekenen? Neem contact met ons op: 

Industrieweg 19a 5158 NJ Heesbeen
+31 (0)416 66 53 62
maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.30 uur
Copyright 2024 Vofatec Procesinstallaties BV