Vofatec Procesinstallaties B.V.
Kwaliteitbewaking met endoscopie

De bewerking van het lassen is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden bij het tot stand brengen van een procesinstallatie. Lastechniek is een kostbare bewerking waarbij de kwaliteit tot in detail bewaakt moeten worden. En belangrijk bij bijvoorbeeld het lassen van roestvast stalen pijpleidingen is de las en de doorlassing aan de binnenzijde.

Kenmerken endoscopie

Voor het beoordelen van de kwaliteit van de lassen in de pijpleidingen past Vofatec endoscopie toe. Endoscopie is een visuele inspectie met behulp van een flexibele glasvezelkabel die voorzien is van een camera. De glasvezelkabel kan in een pijpleiding gebracht worden om het inwendige van de pijp te controleren. Maar ook het lasuiterlijk aan de binnenzijde en de doorlassing kunnen op deze manier goed bekeken en beoordeeld worden. Je kunt de glasvezel met de camera bewegen zodat je aan de binnenzijde de gehele omtrek van de pijpleiding kan bekijken. Het beeld van de camera wordt weergegeven op een beeldscherm.

Beoordeling van de lassen

Bij het lassen van roestvaststalen pijpleidingen is het dus van belang om ook de achterzijde van de las te beschermen. Dit gebeurt door het toepassen van een zogenaamd backinggas. Als de leverancier dit niet doet kan er tijdens het bedrijf van uw procesinstallatie aantasting optreden vanuit de binnenzijde van de pijpleiding met lekkages of vervuiling van uw product als gevolg. Een slecht geproduceerde las kan er van de buitenzijde prima uitzien maar aan de binnenzijde zijn corrosiebestendigheid totaal hebben verloren door verbranding van het materiaal.
Ook is het mogelijk dat de las niet volledig door het materiaal heen is gegaan, dat is dan een zogeheten 'onvolkomen doorlassing'. Een onvolkomen doorlassing kan spleten of onregelmatige kanten aan de binnenzijde van de pijpleiding geven waarin of waarachter productresten zich kunnen ophopen. Dit kan leiden tot vervuiling van uw proces en product en spleetcorrosie met lekkages als gevolg. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat de laskwaliteit geborgd is met onze kennis en ervaring om de beste kwaliteit te garanderen.

Het lassen van roestvaststaal

Lastechniek wordt voor de fabricage van veel producten toegepast en is een bijzonder proces. Het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001 stelt dat de resulterende output niet kan worden geverifieerd door aansluitende monitoring of meting. Het lassen van roestvast staal vergt gedegen specifieke laskennis en ervaring om te komen tot kwalitatief verantwoorde lassen. Met endoscopie, lasmethodekwalificaties, lasserkwalificaties en het laskwaliteitsborgingssysteem volgens ISO 3834 kan Vofatec de laskwaliteit borgen. 

Klik hier om meer over lassen te lezen.

Vragen over lassen of laskwaliteitsborging?
Wij helpen u graag verder!

Onze recente projecten

Waterbehandeling Skid

Deze skid is gemaakt voor een maritieme toepassing. De installatie is geschikt voor het... lees meer

Vruchtensap overslag

De werkzaamheden voor deze vruchtensapoverslag beslaat o.a. een leidingbrug en het complete ... lees meer

Wilt u weten wat Vofatec voor u kan
betekenen? Neem contact met ons op: 

Industrieweg 19a 5158 NJ Heesbeen
+31 (0)416 66 53 62
maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.30 uur
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Administratieve gegevens Productie Acadia
Copyright 2024 Vofatec Procesinstallaties BV