RVS 316 of RVS 304?

Roestvast staal is een legering van de hoofdelementen ijzer en chroom en een aantal overige elementen. De samenstelling van het roestvast staal is afhankelijk van het type roestvast staal maar deze overige elementen zouden nikkel, molybdeen, mangaan en titaan kunnen zijn. Er zijn meer dan 200 soorten roestvast staal. Een veelvoorkomend type roestvast staal is RVS 304 dat bestaat uit 74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en nog wat overige lelementen. Roestvast staal heeft een breed toepassingsgebied want het bezit een relatief grote bestendigheid tegen aantasting, oftewel corrosie. Een belangrijke eigenschap bij de toepassing in de industrie van de voedingsmiddelen en farmacie.

Het verschil

 Wat is het verschil tussen 2 veel gebruikte roestvast staalsoorten RVS 304 en RVS 316? Deze 2 roestvast staalsoorten vallen in de groep van de austenitische roestvast stalen. Austenitisch heeft betrekking op de microstructuur en geeft aan hoe de atomen gerangschikt zijn. De autenitische roestvast stalen bevatten onder andere legeringselementen als chroom en nikkel. Het chroom dient er toe om een dunne en afsluitende chroomoxidehuid te vormen die het onderliggende materiaal beschermd tegen aantasting. RVS 316 bevat ten opzichte van RVS 304 een paar procent molybdeen. Deze ‘extra’ toevoeging van molybdeen aan het roestvast staal vergroot de corrosiebestendigheid. Deze vergrote corrosiebestendigheid van RVS 316 vergroot het toepassingsgebied van dit materiaal. Vofatec werkt voornamelijk met roestvast staal van het 316-type. 

De codering van roestvast staal

De getallen 304 en 316 komen van het Amerikaanse systeem AISI (American Iron and Steel Institute) De notatie van RVS 304 of 316 aangevuld met een L, duidt op een roestvaststaal met een laag koolstofgehalte. Dit heeft als doel om interkristallijne corrosie door het lassen te voorkomen. Interkristallijne corrosie is een vorm van corrosie waarbij het element chroom gebonden wordt door de koolstof in het materiaal en niet meer de chroomoxide huid kan vormen. 

 

Wilt u weten wat Vofatec voor u kan
betekenen? Neem contact met ons op: 

Industrieweg 19a 5158 NJ Heesbeen
+31 (0)416 66 53 62
maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.30 uur
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Administratieve gegevens Productie Acadia
Copyright 2022 Vofatec Procesinstallaties BV