10-04-2023

Vofatec ISO 3834 gecertificeerd!

Lastechniek ontwikkelt zich in hoog tempo.Daarom is gedegen kennis erover onontbeerlijk.

Vofatec heeft de laatste tijd hard gewerkt om alle zaken rondom de lastechniek zodanig in te richten dat de laskwaliteit optimaal kan worden geborgd. Een belangrijke stap in dit proces is de certificering van de ISO 3834-deel 2 geweest. Wat houdt de ISO 3834 in? 

ISO 3834 kwaliteitseisen

ISO 3834 ‘Kwaliteitseisen voor smeltlassen van metalen’ beschrijft de kwaliteitseisen die gelden bij het smeltlassen van metalen. Lassen is een speciaal proces. Aan de las zelf kun je niet zien of deze voldoet aan mechanische eisen als sterkte en taaiheid. Om de kwaliteit van een las echt goed te kunnen beoordelen zou deze destructief moeten worden beproefd, wat uiteraard niet kan bij de lassen in een gelast product. Daarom is er een systeem nodig dat in plaats van destructie, met een kwaliteitsborging een redelijke zekerheid geeft voor de kwaliteit van de lassen.

Dit is het doel van de norm ISO 3834. Daarin worden alle eisen rondom het lassen vastgelegd om zoveel mogelijk te garanderen dat het laswerk aan een bepaald kwaliteitsniveau voldoet. Denk aan gekalibreerde en goed onderhouden lasmachines, correct opgeslagen lastoevoegmaterialen, gekwalificeerd laspersoneel, geldige lasmethodekwalificaties, gecertificeerd materiaal en goede communicatie door procedures en werkinstructies.

Bij het werken met de meeste productnormen zal moeten worden aangetoond dat voldaan is aan de kwaliteitseisen zoals genoemd in de norm ISO 3834.

Heeft u vragen over lastechniek,  ISO 3834 of kwaliteitsvragen in het algemeen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Voor meer informatie over ISO 3834,
neem contact met ons op!

Industrieweg 19a 5158 NJ Heesbeen
+31 (0)416 66 53 62
maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.30 uur
Copyright 2024 Vofatec Procesinstallaties BV