Roestvast staal is een prachtig materiaal en dat moet zo blijven

Roestvast staal kan wel degelijk roesten. Onder anderen door het markeren met stiften die niet geschikt zijn voor roestvast staal. Ook dit valt onder het borgen van kwaliteit!

Roestvast staal is geen roestvrij staal

Vofatec verwerkt voornamelijk roestvast staal met een austenitische structuur, oftewel austenitisch roestvast staal zoals rvs 304 en 316. De austenitische staalsoorten bezitten een goede algemene corrosievastheid en zijn goed lasbaar.
Voor roestvast wordt ook wel aangeduid met ‘rvs’ of ‘roestvrij staal’. Maar roestvast staal kan wel degelijk roesten als het verkeerd verwerkt of behandeld wordt. Het roestvast staal verkrijgt zijn corrosiewerende eigenschap door de aanwezigheid van een chroomoxidehuid op het oppervlak. Deze chroomoxidehuid vormt een hele dunne maar ondoordringbare laag en beschermt daarmee het onderliggende materiaal.

Zodra deze chroomoxidehuid beschadigd raakt, komt het onderliggende materiaal bloot te liggen en kan het gaan roesten of op een andere manier aangetast worden. De chroomoxidehuid wordt beschadigd door bijvoorbeeld het lassen of het markeren van roestvast staal componenten met een markeerstift die niet geschikt is voor rvs.

Het markeren van rvs

Vofatec gebruikt speciale markeer stiften om roestvast stalen onderdelen te markeren met bijv. het pos nummer of andere identificatie nummers. Deze speciale stiften bevatten inkt die watervast, lichtbestendig en sneldrogend is en tevens weinig chloor en halogeen bevatten. Met dit type markeerstiften kan er corrosie-arm gemarkeerd worden. Stiften met inkt die (te) veel chloor bevatten tasten het roestvast staal aan. Chloor reageert zeer agressief op roestvast staal en tast de oxidehuid aan. En wanneer er eenmaal een lokale aantasting is van de oxidehuid, een soort ondiep putje, ontstaat er corrosie die bekend staat als putcorrosie. Het gevolg van deze putcorrosie is dat het materiaal er grotendeels gaaf uitziet maar wel is aangetast en dit proces verloopt gestaag verder onder ongunstige omstandigheden.

Vofatec Procesinstallaties B.V. is naast de chemische industrie , ook actief in de voedingsmiddelen en zuivelindustrie. Vofatec heeft inmiddels een jarenlange ervaring opgebouwd in het bewerken en verwerken van roestvast stalen onderdelen. Roestvast staal is een prachtig materiaal en blijft ook prachtig als het op een goed manier wordt behandeld.

 

Wilt u weten wat Vofatec voor u kan
betekenen? Neem contact met ons op: 

Industrieweg 19a 5158 NJ Heesbeen
+31 (0)416 66 53 62
maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.30 uur
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Administratieve gegevens Productie Acadia
Copyright 2022 Vofatec Procesinstallaties BV